Meme Dikleştirme Nedir?

Bir kadının kendisini güzel ve çekici hissetmesini sağlayan en önemli organlardan biri olduğunu bildiğimiz memeler aynı zamanda yaşam boyu süren hormonal değişiklikler ve kilo alıp vermelerden en çok etkilenen yapılardır. Doğum, emzirme, aşırı kilo alma gibi durumlarda memeler de doğal olarak büyür, hamilelik dönemi sona erdiğinde ve kilo verildiğinde de belki eski hacmine döner fakat gerilmenin etkisiyle genişleyen deri toparlanamayıp, yer çekiminin de etkisi ile meme ve meme başı, meme katlantısı hizasının altına doğru yer değiştirir. Bu sarkma ve dolgunluğun kaybolması kadının moralinin bozulmasına, kendine olan güveninin azalmasına, depresyona ve eşiyle olan ilişkilerinde bozulmaya sebep olabilir. Bazı kadınlar ameliyat olmadan memelerini dikleştirecek çözüm yolları ararlar; fakat hiçbir masaj, krem ya da alet, sarkmış meme başının yukarıya çıkmasını sağlayamaz.

Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatının hedefi, meme başı ve meme ucunu gögüs ön duvarında daha yüksek bir konuma taşırken, daha dolgun ve diri bir meme formu elde etmektir. Bu sayede memelerin aşağı doğru yer değiştirmiş olan hacmi ve dolgunluğu olması gereken yere geri taşınır ve çatlak deri bölgesi tamamen veya kısmen çıkarılabilir. Bu esnada esnemeye bağlı çapı genişlemiş olan meme başının daraltılarak daha küçük çapa getirilmesi de mümkündür.

Bazen hastalar tek başına meme dikleştirme ameliyatı ile sorunun çözüleceğini düşünürler, fakat memelerin hacminde ileri derecede azalma varsa sadece dikleştirme ile memeler çok küçük kalacağı için yine hayalinizdeki estetik sonuç elde edilemez. Böyle durumlarda aynı seansta hem meme protezi yerleştirilip hem de meme dikleştirme ameliyatı yapılması gerekir ki sonuç yüz güldürücü olsun.

Her kadının memesinin şekli, sarkma oranı, cilt fazlalığı birbirinden farklı olduğu için, meme dikleştirme için tarif edilmiş olan pek çok değişik teknik vardır. Bu tekniklerden size uygun olanına muayene sonrasında karar verilir. Meme dikleştirmede kullanılan cerrahi tekniğe bağlı olarak; sadece meme başında, meme başında ve ilave olarak meme altı katlantısına uzanan düz bir çizgi şeklinde veya meme başı ve bunun altında ters T şeklinde bir iz olabilir. Bu izler dekolte bölgesinde olmaz ve sutyen içinde kalır.

Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve seçilen tekniğe göre 1,5-2 saat kadar sürer. Ameliyattaki kanama durumuna göre dren yerleştirilebilir. Ameliyattan sonra sporcu sutyenine benzeyen özel bir sutyeni 1 ay boyunca kullanmanız önerilir. Hastalar genellikle aynı gün veya 1 gün sonra taburcu olurlar. Dikişler eriyen dikiş olduğu için dikiş alınması söz konusu olmaz. Eğer ameliyatta dren yerleştirilmişse bu drenler genellikle 1-2 gün sonra çekilirler. Drenler çekildikten 2-3 gün sonra banyo yapmanıza izin verilir. Ameliyat sonrası ciddi ağrı olmaz, olan ağrı da ağızdan ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ameliyattan sonra yara iyileşmenizin düzgün olabilmesi için 3-4 hafta boyunca ağır iş yapmamanız, kollarınızı çok yükseğe kaldırmamanız, kollarınızı zorlayan hareketlerden uzak durmanız gerekmektedir. Ağır çalışma şartları olmayan hastalar 3.-5. günden itibaren işe dönebilirler.

Meme dikleştirme ameliyatından sonra meme şeklinin doğal görünüme ulaşması 1-2 ay sürebilir. Nihai sonucun ortaya çıkması 6-12 ayı bulur.

Meme dikleştirme ameliyatlarında süt kanallarının zedelenmemesine çalışıldığı için genellikle emzirme etkilenmez. Fakat ameliyattan sonraki hayatında hamilelik olasılığı olan hastalara emzirme garantisi verilemez.

Erken dönemde karşılaşılabilecek riskler her türlü cerrahi işlemde karşılaşılabilecek problemler olan kanama, enfeksiyon, yarada açılmadır. Meme ameliyatına özel olan ise meme başında his değişiklikleri şeklinde özetlenebilir. Geç dönemde izlerin belirgin olması veya memelerde asimetri gibi problemler oluşabilir. Bu asimetriler ek küçük işlemlerle düzeltilebilir.

Meme dikleştirme ameliyatından sonra çok ciddi kilolar alıp vermediğiniz veya hamile kalmadığınız sürece memelerinizde tekrar çok ciddi deformiteler oluşmaz. Fakat kişinin cilt yapısının yatkınlığına da bağlı olarak, yerçekimi ve yaşlanmanın cilt elastikiyetini azaltıcı etkileri nedeniyle zaman içinde memelerde sarkma olabilir. Kişinin tercihine bağlı olarak, memenin dikliği ve diriliğini yeniden sağlayabilmek amacıyla tekrar meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir.